© Davam Haber 2020

2025'te geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yok

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yayımladığı tebliğ ile 2025’in birinci, ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılmayacağını duyurdu. Sürekli altın ve gümüş ticareti yapan mükellefler ise kapsam dışında tutuldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan 582 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğe göre, 2025 yılı hesap döneminin birinci, ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemleri sonunda mükelleflerin enflasyon düzeltmesi yapma zorunluluğu bulunmayacak.

Bakanlık yetkisini kullandı

Vergi mevzuatı gereğince, bilanço esasına göre kazanç tespiti yapan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin enflasyon düzeltmesi yapması öngörülüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, söz konusu yetkisini kullanarak 2025 yılı geçici vergi dönemlerinde bu zorunluluğu kaldırdı.

Enflasyon düzeltmesi yapılmayacak dönemlere ilişkin olarak verilecek geçici gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerine bilanço eklenmeyecek.

Altın ve gümüş alım satımı yapanlar kapsam dışında

Bununla birlikte, sürekli olarak işlenmiş altın ve gümüş alım satımı ve imaliyle uğraşan mükellefler için enflasyon düzeltmesi zorunluluğu devam edecek. Bu mükellefler, 2025 yılı hesap döneminin birinci, ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemleri dahil olmak üzere enflasyon düzeltmesi yapmayı sürdürecek.

Öte yandan, düzenleme 2024 hesap dönemi sonuna ait bilançoların enflasyon düzeltmesine tabi tutulmasını kapsamıyor. Kapsam dahilindeki tüm mükellefler, 2024 yılı hesap dönemi sonu itibarıyla enflasyon düzeltmesi yapmaya devam edecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER