© Davam Haber 2020

Akkuyu NGS'de 3. reaktörün temeli atıldı!

Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) üçüncü güç ünitesinin temeli Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin'in katılımıyla atıldı. Törende açıklamalarda bulunan Erdoğan,"Akkuyu yıllık 35 milyar kilovatsaat elektrik üreterek ihtiyacımızın yüzde 10'unu karşılayacak." dedi. Putin ise, "Öncü projenin başarılı hayata geçirilmesi 2 ülke arasındaki dostluğu pekiştirecektir." dedi.

Türkiye'nin en büyük yatırımları arasında bulunan Akkuyu NGS'de üçüncü ünitenin temel atma törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin video konferans yöntemiyle katıldı.

Temel atma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin iki ülkenin iş birliğine vurgu yapan önemli mesajlar verdi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

-Bugün Türkiye'mize yeni bir eseri daha kazandırmanın halı gururunu yaşıyoruz. Temelini 3 yıl önce Putin'le attığımız Akkuyu'nun 3. reaktörünün inşasına başlıyoruz. Önümüzde yıl 4. reaktörün telemini atmayı planlıyoruz. Nükleer enerji tedarik güvenliği için attığımız bir adımdır. Koronavirüs salgınına rağmen ekonomimiz büyümeyi sürdürüyor. Dünya ciddi bir daralma yaşarken biz büyümeye devam ettik. Bu yıl büyümenin daha iyi olacağına inanıyoruz. 

-Enerjiye yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır. Kurulu gücümüz içerisindeki yerli ve yenilenebilir enerjinin yapı yüzde 63,7 seviyesine yükseldi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan,, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin üçüncü ünitesinin temel atma törenine katıldı.

Karadeniz'deki 405 milyar metreküplük doğal gaz keşfimiz, bağımsız enerji, güçlü Türkiye kararlılığımızın en önemli adımlarından biri oldu. Doğu Akdeniz'deki çalışmalarımızda da müjdeli haberler almayı ümit ediyoruz.

Hedefimiz enerji üretirken sıfır emisyonla çalışan ve çevreye hiçbir zararı olmayan enerji sepetini ülkemize eklemektir.

Nükleer enerji, 'enerji politikamız' bakımından özel bir yere sahiptir. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında Türkiye'yi nükleer enerji sahibi ülkeler ligine katacağız.

Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS)

Nükleer santral birçok yan sektöre katkı yapacaktır. Şu anda 16 bin, üretim döneminde ise 4 bin kişilik istihdam sağlayacak. Öğrencilerimizden 186'sı zorunlu eğitimlerini tamamladı ve ülkesine döndü. Nükleer Güç Santralimizin tüm süreçlerinde bu öğrencilerimiz görev alacak. Milli enerji seferberliğimiz yeni neferler kazanacak. 4 reaktörden oluşacak bu santralde gece gündür çalışacağız. Türkiye'yi nükleer enerji sahibi ülkeler ligine katacağız.

Yıllık 35 milyar kw saat elektrik üreterek ihtiyacımızın yüzde 10'unu karşılayacak. Her aşaması dikkat ve mükemmel planlama istiyor. Biz de her türlü önem alıyor, emniyetten taviz vermiyoruz. 550 parçadan oluşan santrali güvenlik sistemleriyle donatıyoruz. 

Sayın Putin'le aynı güçlü iradeyi paylaşıyoruz. Sadece ikili ilişkilerde değil bölgesel barış için kilit rol oynuyor. Libya'dan Suriye'ye kadar Türk Rus diyaloğunu sahada görme fırsatı gördük. 

Koronavirüs sebebiyle yatırımlar ve dış ticarette yaşadığımız ivme kaybını bu yıl telafi edeceğiz. Bu tesis için gösterilen gayrette başta Putin olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 


Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatı
 

Rusya Devlet Başkanı Putin'in açıklamalarından satır başları;
 

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte 3. ünitenin temelinin beton dökme işlemi için talimat vereceğiz. Ortak projemiz Akkuyu NGS’de yeni bir dönem başlıyor. Akkuyu sahasında toplam 4 ünite kurulacak. Kovid salgının etkileri bile bizi engelleyemedi. Projede yer alan çalışanların sağlığını korumak için bütün önlemler alınıyor. Proje 2023 yılında devreye girecek. Projeyi Türkiye'nin 100. yılına yetiştirmeye çalışıyoruz. 

Ucuz ve temiz elektriğe erişim sağlayacak. Nükleer enerji sektörünü yaratıyoruz. Sanayi potansiyelini güçlendirecek. Sahadaki personel sayısı 8 bine çıktı. Çoğunluğu Türk vatandaşı. 100'ü aşkın Türk öğrenci eğitim görüyor. Mezun sayısı 200 kişiyi aşacak gibi görünüyor. Türk nükleer sanayi için yeterli kadro yetiştirmiş olacağız. En sıkı güvenlik tedbirlerine uymaktayız. Çevre dostu olması için elimizden geleni yapıyoruz. Rus tarafı müteahhitlik çalışmalarında Türk şirketlerinden de yararlanıyor. Bir kez daha tüm katılımcılar için projenin ne kadar cazip olduğunu gösteriyor. Ben Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tekliflerinden dolayı şükranlarımı bildirmek istiyorum. Öncü projenin başarılı hayata geçirilmesi 2 ülke arasındaki dostluğu pekiştirecektir. 

AKKUYU EN BÜYÜK NÜKLEER ENERJİ İNŞAATIDIR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den önce iki ülkenin bakanları açıklamada bulundu.

Rus Bakan, "2010 yılında projenin yeniden çalışması oldu. Nisan 2018'de birinci ünitenin lisansı verildi. Enerji alım satımları ve bağlantı sözleşmeleri imzalandı. Önemli bir çalışma oldu. Bizim açımızdan. Birçok imkana eriştik. Biz çok çalışma yapıyoruz. Yeni sistemler kuruluyor. Bu yıl içinde artık reaktörün gövdesini montajlayacağız. Türk işyerleri tarafından ilgi ile izlendiğini görüyoruz. Bu şirketler malzeme hizmeti veriyor. 2 milyar dolardan fazla hizmet ve mal alımı yapılıyor. Sayın devlet başkanlarımız önemli bir hususa değineceğim. Akkuyu gezegenimizin en büyük nükleer inşaatıdır. Anlaşmamıza göre personel kazanılmasına devam edilecek. Yetkililerle sürekli iletişim halindeyiz. Hep birlikte çalışmalara devam etmek istiyoruz. 3. üniteye başlanması kutlu olsun" dedi. 

6 MİLYAR DOLARLIK YERLİ KATKI

Bakan Dönmez, "Bugün nükleer enerji yolculuğumuzun en önemli kilometre taşlarından birini daha geride bırakıyoruz. 3. reaktör temeli ile bir adım daha hedefimize yaklaştık. Akkuyu Nükleer Santrali 2023'te enerji üretmeye başlayacak. Sayın Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olmaya devam ediyoruz. Kaynak çeşitliliğinin artırılması ve sürdürülebilir enerji öncelikli hedeflerimiz arasında.  Akkuyu tam kapasite devreye girdiğinde yılda Sıfır emisyon değeri ile elektrik üretecek. Yıllık 128 milyon ton karbon emisyonunu engelleyecek. İnşaat aşamasında 16 bin işçimiz sahada ter dökecek. 4 bin kişiyi istihdam edeceğiz tamamlandığında. Nükleeri sadece elektrik değil, savunma sağlık uzay alanlarındaki başarımızı bir adım daha nükleerle taşıyacağız. Nükleer teknolojiyle 6 milyar dolarlık yerli katkı planlıyoruz. Türkiye yakın zamanda nükleer teknolojilere adını yazdıran ülke olacak" açıklamasında bulundu. 

DÜNYADA NÜKLEER

32 ülkede 443 toplam reaktör işletme halindedir.
19 ülkede 50 reaktör inşa halindedir.
ABD’de 94 reaktör işletmede, 2 inşa halinde
Fransa’da 56 reaktör işletmede, 1 inşa halinde
Rusya’da 38 reaktör işletmede, 3 inşa halinde
Çin’de 50 reaktör işletmede, 12 inşa halinde
Güney Kore 24 reaktör işletmede, 4 inşa halinde


AKKUYU NGS ELEKTRİK ÜRETİMİ


AKKUYU NGS VE EKONOMİ

Yaklaşık 6 milyar dolar yerli katkı hedefleniyor.
Nükleer enerjinin portföyümüze dahil edilmesiyle birlikte elektrik üretiminde ithal doğalgazın payı düşecek.

Akkuyu NGS ile birlikte, ithal enerji kaynaklarına aktarılan finans azalacak ve cari açık içinde enerjinin payı düşecektedir


AKKUYU NGS İLE TEKNOJİ-SANAYİ GELİŞİMİ VE İSTİHDAM

Yaklaşık 550 bin parçadan oluşan nükleer santraller; inşaat, elektrik-elektronik ve makine imalat sanayi altında faaliyet gösteren pek çok sektöre iş imkânı sunması ile Türk Sanayi’ne dinamizm kazandırabilecek, kalifiye personele ihtiyaç duyan yeni istihdam alanları yaratabilecek potansiyele sahiptir.

Akkuyu NGS projesinin inşaatında en yoğun dönemde 16 bin kişi (%80’i ülkemiz işçileri olacak), işletme döneminde 4.000 kişi çalışacaktır.
Akkuyu’da çalışacak mühendis ihtiyacımızın karşılanması amacıyla, birçok öğrencimiz Rusya’da çeşitli üniversitelerde lisans ve yüksek lisans eğitimi almaktadır.

Toplamda 358 öğrenci lisans eğitimine gönderilmiş, mezun olan 143 kişi Akkuyu Nükleer A.Ş.’de görev almış, 43 kişi bu yıl mezun olmuş olup iş başı yapacaktır.

58 öğrenci lisans eğitimine, 45 öğrenci ise yüksek lisans eğitimine devam etmektedir.


TURİZM VE TARIM ETKİLERİ

Dünyanın önemli turizm merkezlerine yakın nükleer santraller bulunmaktadır.

  1. Fransa’da Nogent Nükleer Santrali Paris’e 70 km,
  2. Jose Cabreras (Hoze Kabreras) Santrali Madrid’e 50 km,
  3. ABD'deki Indian Point Nükleer Santrali New York’a 60 km



56 adet nükleer reaktörle, kullandığı elektriğin yaklaşık %70’ini nükleer enerjiden karşılayan Fransa'da, yaklaşık 1000 km uzunluğunda ve Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan Loire Nehri üzerinde 14 adet nükleer güç santrali bulunmaktadır.

Ayrıca Loire Nehri Vadisi, Fransa’daki 30 adet dünya kültür mirası alanı içerisinde de yer almaktadır ve Fransa tarımsal ürün ihracatında dünyada ikinci sıradadır.

Loire nehri üzerinde bulunan nükleer santraller soğutma suyunu nehirden alıp, tekrar nehre vermektedir. Buna rağmen bu nehrin suyu tarımsal sulamada kullanılmakta, denize döküldüğü koyda balık tutulmakta ve yüzülmektedir.  

Dünyada tarımsal ürün ihracatında ilk 9 ülkenin tamamında nükleer santral bulunuyor.
Sayıca en fazla (94) nükleer santralin bulunduğu Amerika, tarımsal ürün ihracatında dünyada birincidir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER