Avrupa Birliği'nden peş peşe İstanbul Sözleşmesi açıklaması
DünyaSon Dakika: Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi Avrupa Konseyi tarafından yapılan iki açıklamayla kınandı. Konseyin Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric ve İletişim Direktörü Daniel Holtgen, yayımladıkları yazılı açıklamayla, alınan kararı, "Kadın hakları için geri adım" olarak nitelendirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararname sonucunda Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden resmen çekilmiş oldu.
Konu ile alakalı son dakika açıklama yapan Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, Türkiye'nin aldığı kararı "Kadın hakları için geri adım" olarak nitelendirdi:
"Türkiye'nin, Avrupa Konseyi'nin kadına yönelik şiddetle ilgili İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiğini açıklaması, Türkiye’de, Avrupa ve ötesinde kadınların korunmasını tehlikeye atan büyük bir gerilemedir."
Avrupa Konseyi İletişim Direktörü Daniel Holtgen ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin kadınları korunmasıyla ilgili uluslararası sözleşmeden çekilmesi tahrip edici bir haber" ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN NEDEN ÇEKİLDİ?
İstanbul Sözleşmesi, aileyi ve kadını güçlendirmeye odaklı olarak ortaya çıkmıştı. Ancak sonrasında küresel LGBT lobilerinin ve bunlarla eşgüdümlü finans ve teknoloji şirketlerinin ülkemiz üzerinde düşünce ve ifade özgürlüğünü baskılayıcı, aile ve toplum değerlerimizi yozlaştırıcı politik bir baskı aracı olarak kullanmaya başlandı. Bunu fark eden Ankara, İstanbul Sözleşmesi'ni feshetti.
AVRUPA'DA DA UYGULANMIYOR
İstanbul Sözleşmesi, Avrupa'da birçok ülke tarafından kabul edilse bile tam olarak uygulanmıyor.
Avrupa Birliği içerisinde 6 üye ülke (Bulgaristan, Macaristan, Çekya, Letonya, Litvanya, Slovakya) sözleşmeyi imzalamasına rağmen yürürlüğe koymamıştı.
Yunanistan, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Hırvatistan, İsveç, Fransa ise sözleşmeye çekince koymuştu.
İlginizi Çekebilir