Doğal afetlerde "devlet nerede" diyenlere cevap
GündemBatı Karadeniz'deki sel ve su baskınlarında ilk günden bu yana devlet bütün imkanlarıyla vatandaşı için seferber olmuşken "Devlet nerede" şeklinde çirkin bir algı operasyonu başladı. İşte algıyı çürüten "Devlet nerede?"nin cevabı.
Temmuz'un son haftasında Düzce, Rize, Artvin'deki sel felaketinin hemen akabinde 54 ilde 299 orman yangını ile büyük bir özgörü ve gayretle mücadele eden Türkiye günlerdir Batı Karadeniz'i esir alan yeni bir sel felaketine karşı bütün imkanları ile seferber oldu.
SOSYAL MEDYADA PUSUYA YATTILAR
Üst üste gelen sel ve yangın felaketlerinde kriz ve kaostan beslenen bir kısım medya ve siyasi güruh Batı Karadeniz'deki felakette de "Devlet nerede" algısını yine körüklemeye başladı.
GERÇEKLER GÜN GİBİ ORTADA
Bütün medya organlarının kesintisiz video ve fotoğraflarla ortaya koyduğu görüntüler devletin bütün imkanlarını seferber ettiğini gösterse de görmek istemeyenler için Bartın, Kastamonu ve Sinop'taki bu seferberliği sayılarla hatırlatalım;
BAŞKAN ERDOĞAN SON RAKAMLARI AÇIKLADI
Cumhurbaşkanı Erdoğan Kastamonu'da yaptığı açıklamada "4 bin 760 personel, 19 helikopter, 1 İHA, 66 ambulans, 41 UMKE, 630 hizmet aracı, 437 iş makinası ve pek çok araç gereç sahada faaliyet gösteriyor." dedi.
BÖLGEDE KİMLER VAR
AFAD, UMKE, Genelkurmay Başkanlığı, İtfaiye, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma, 112, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, İl Özel İdaresi, İHH ve YEDAŞ personeli.
ARAÇ VE PERSONEL SAYILARI
Selin vurduğu,
Bartın'da 895 personel, 1 arama köpeği, 103 araç, 7 ambulans, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR'ı, 77 iş makinesi, 1 bot ve 4 motopomp,
Kastamonu'da 2333 personel, 313 araç, 32 ambulans, 9 helikopter, 1 JİKU, 1 İHA, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR'ı, 1 mob. harekat merkezi, 225 iş makinesi, 15 bot ve 12 motopomp,1dalgıç pompa, 1 jeneratör, 15 arama-kurtarma köpeği,
Sinop'ta 1532 personel ile 10 helikopter, 214 araç, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR'ı, 27 ambulans, 135 iş makinesi, 8 bot ve 2 motopomp, 1 mobil mutfak, 2 arama-kurtarma köpeği ile görev yapılıyor.
4.877 PERSONEL
Bartın, Kastamonu ve Sinop'ta yaşanan aşırı yağışlar nedeniyle meydana gelen sel ve su baskınları sonrası bölgedeki müdahale çalışmaları 4.877 personel, 630 araç, 19 helikopter ve 516 iş makinesi ile devam ediyor.
436 KIZILAYCIYLA 34,520 KİŞİYE DESTEK
Türk Kızılay sel ve su baskınlarının meydana geldiği Batı Karadeniz'de 11 Ağustos'tan itibaren 436 Kızılaycı Gönüllü ve Personel, 11 Mobil Mutfakla 34.520 Kişiye Gıda ve İnsani Yardım Desteği ulaştırdı.
GÖNDERİLEN MADDİ DESTEK
AFAD tarafından Kastamonu'ya 5 milyon lira, Sinop'a 3 milyon lira, Bartın'a ise 2 milyon lira acil yardım ödeneği gönderildi.
AFET BÖLGESİ İLAN EDİLDİ
Başkan Erdoğan Kastamonu, Bartın ve Sinop'ta selden etkilenen yerlerin "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edildiğini açıklayarak şu ifadeleri kullandı;
Bu afetleri de aşacağız ve ne gerekiyorsa devlet olarak süratle yapıp küllerimizden yeniden ayağa kalkacağız. Bu millet hiçbir zaman çökmedi, yine yıkılmayacağız. Süratle bütün mağduriyetleri gidermenin peşinde olacağız. Yerinde değerlendirmeyi yapacağız. Milletvekili arkadaşlarımızla beraber bölgedeyiz.
YARDIM KAPANYALARI BAŞLATILDI
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, yangın ve sel felaketlerinden zarar gören vatandaşlar için yardım kampanyası başlatıldı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Batı Karadeniz'de meydana gelen sel felaketinde ayni ve nakdi yardımların etkili, verimli ve yerinde dağıtılabilmesi için AFAD koordinasyonunda yapılacağını açıkladı.
AFAD'dan yapılan açıklamada, ayni yardımların afet bölgelerinde oluşturulacak depolar, nakdi yardımların ise daha önce duyurulan hesaplar üzerinden yapılacağı bilgisi paylaşıldı.
İlginizi Çekebilir