Doğal gaz tedarikinde anlaşmalar yenileniyor. Türkiye’nin masaya eli daha güçlü oturacağını belirten Socar Türkiye CEO’su Gahramanov, “Maliyetlerin düşmesini bekliyoruz” dedi
Petkim, Star Rafineri, Socar Terminal ve TANAP dahil bugüne 19.5 milyar dolarlık yatırıma imza atan Azerbaycan devlet petrol devi Socar'ın Türkiye CEO'su Zaur Gahramanov, Karadeniz gazı konusunda Türkiye'ye her türlü yardıma hazır olduklarını söyledi.
Bakü'de sohbet toplantısı düzenleyen Zaur Gahramanov, "Socar Türkiye olarak petrol ve doğal gazda uzmanlaşmış bir grubuz ve talebi halinde Türkiye'ye bu süreçte elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Socar olarak Azerbaycan ve Gürcistan'da uzun yıllara dayanan doğal gaz dağıtım tecrübemizle bilgi ve birikimlerimizi Türkiye ile paylaşmaktan mutluluk duyarız. Karadeniz'deki rezervin ekonomimize kazandırılmasında üzerimize düşen katkıyı yapmaya her zaman hazırız" diye konuştu.
PANDEMİDE YATIRIMA DEVAM ETTİK
"Bugüne kadar yaptığımız 19.5 milyar dolarlık yatırımımızla Türkiye'nin en büyük dış yatırımcısı konumundayız" diyen Gahramanov, şunları söyledi: "Pandemide de üretimimizi kesintisiz olarak sürdürdük. Bu dönemde üretim süreçlerimizdeki stratejik katkısını net olarak gözlemlediğimiz STAR Rafineri'nin operasyonel kabiliyetini daha da artırmak için başladığımız ek yatırımları, 2022'ye kadar bitirmeyi hedefliyoruz. STAR Rafineri'de verimliliği artırmak için 600 milyon dolarlık depolama yatırımımız sürüyor. Bu alandaki projelerimizin tamamlanmasıyla STAR Rafineri'nin yatırım değeri yaklaşık 7 milyar dolara ulaşmış oldu."
TÜRKİYE'NİN ELİ TEDARİKTE GÜÇLENİYOR
Akşam Gazetesi'nin haberine göre, Karadeniz gazına ilişkin yaptığı değerlendirmelerde, söz konusu rezervin Türkiye'de fiyatları aşağı çekip çekmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine de Socar Türkiye CEO'su Gahramanov, "Pek çok üründe olduğu gibi doğalgazda da fiyat düşüşü birçok değişkene bağlı. Özellikle yerli ve yenilenebilir kaynakların artması, çeşitlenmesiyle Türkiye'nin doğal gaz maliyetlerinin düşmesini bekliyoruz" dedi.
Gahramanov "Karadeniz'deki rezerv keşfi gibi yeni rezervlerin işletime alınması da doğalgaz arzını artıracak, Türkiye'nin doğalgaz tedariğinde elini güçlendirecek gelişmelerdir. Tüm bunlar fiyatların tüketici lehine değişmesi konusunda etkisi olabilecek önemli etkenler" açıklamasında bulundu.
İKİNCİ PETKİM'İ KURMAK İÇİN INEOS İLE GÖRÜŞÜYORUZ
Zaur Gahramanov, daha önce BP ile ortak planlanan ancak ertelenen 'ikinci Petkim' yatırımı konusunda ise görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Gahramanov, "2 milyar dolarlık bir yatırım planıydı. BP petrokimya iş birimini Ineos'a sattı ve bu alandan çıktı. Biz de Ineos ile görüşme halindeyiz. Bu yatırım için başka şirketlerle de görüşüyoruz" dedi.
İNDİRİM PAZARLIĞI...
Öte yandan Türk doğal gaz sektörü açısından kritik bir eşik olarak nitelendirilen 2021'de Türkiye'nin uzun vadeli doğal gaz kontratlarının bir bölümünün süresi sona erecek. Kontratlarda esneklik ve fiyatlarda indirim Türkiye'nin taleplerinde başta gelirken Karadeniz'deki keşifler bu indirimin kapısını aralayacak en önemli güç durumunda.
Geçen sene düşen petrol fiyatlarının özellikle Avrupa ülkelerinin doğal gaz kontratlarında indirimi gündeme getirmesi, Türkiye’nin uzun vadeli anlaşmalarına ve LNG gibi alternatif kaynakların çeşitlenmesine rağmen kullandığı doğal gazın pahalı kalması, yeni sözleşmede indirim beklentisini artırıyor.
Kaynak:Haber7
Yorum Yazın