Geçtiğimiz günlerde gizlilik politikasını değiştiren Tiktok, Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu tarafından 11 ilde 18-29 yaş aralığında gerçekleştirmiş olduğu anket çalışmasına konu oldu.
Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu’nun sosyal medya kullanımları ve Tiktok tercihleri konusunda yaptığı araştırmaya göre, gençlerin yüzde 65’i dört seneden fazla süredir sosyal medya kullanıyor. Dünya çapında 2 milyondan fazla kullanıcısı olan Facebook, gençler arasında en çok tercih edilen platform olurken bunu İnstagram ve Tiktok izliyor. Araştırmadaki diğer bir çarpıcı sonuç ise kullanım süreleri ile ilgili: Katılımcıların yüzde 60’ı sosyal medyayı 5 saat ve üzeri kullandığını ifade ediyor.
TİKTOK HAKKINDA DİKKAT ÇEKEN DURUM
Konuyla ilgili açıklama yapan Konfederasyon başkanı Dr. Bilal Okudan, sosyal medyanın sürekli kendini yenileyen dinamik yapısına dikkat çekerken, bu yenileme içinde ciddi güvenlik sorunları olduğunu belirterek ilgili kurumları uyarıyor. Dr. Okudan açıklamasına şöyle devam ediyor: “Kimlik ve benlik sunumu için bir gösteri aracı olan sosyal medya, duygusal ve fikirsel arayışta olan gençler için sınırsız bir alanı oluşturmaktadır. İnternet ve sosyal medya gibi teknolojilerin tasarımcıları, bu araçları meydana getirmek ve katkı sunmakla kalmaz aynı zamanda onunla birlikte ve onun aracılığıyla ilerler. Ve buralarda yeni bir çalışma, inanma ve eğitim kültürü inşa ederler. Bu sebeple sosyal medya, ilgili kurumlarca denetlenmeli ve kullanımları ile daha kapsamlı araştırmalar yapılmalıdır. Diğer yandan Tiktok’un yakın zamanda açıkladığı gizlilik politikasındaki değişiklik, sosyal medyadaki veri güvenliği konusunu bir kez daha gündeme getirmiştir. Araştırmamızda, Türk gençlerinin yüzde 65 gibi yüksek bir oranda Tiktok’a içerik ürettiğini tespit ettik. Bu durum, Tiktok’un Türkiye’de ne oranda veri depoladığını göstermesi bakımından çok önemlidir. Araştırmada Tiktokla ilgili dikkat çeken diğer bir durum ise gençlerin yüzde 12 oranında fenomenlere maddi hediye göndermesidir. Kişiler arası iletişime önem veren bir geleneğe sahip Türkiye’de gençlerin yüzde 78’i yüz yüze iletişim yerine sosyal medya üzerinden iletişimi tercih etmektedir. İletişim ihtiyacının tamamının dijital mecralardan giderilmesi, uzmanlarca tavsiye edilmeyen bir durumdur ve ayrıca güvenilir de değildir. Kurumlar, sosyal medyadaki güvenlik sorunları ile ilgili sistemli bir şekilde bilgilendirme yapmalıdır”.
EĞİTİM SEVİYESİ ARTTIKÇA SOSYAL MEDYA KULLANIMI AZALIYOR
Araştırmanın dikkat çeken diğer bir verisi Okudan’ı doğrular yönde: araştırmaya katılan gençler arasında en yüksek oranlı kullanım lisans öğrencilerine aitken doktora öğrencilerinin kullanım oranı ise yüzde 5’tir. Bu veri bizlere, bilgi ve eğitim seviyesi arttıkça sosyal medya kullanımının azaldığını göstermektedir.
Genç Konfed’in konuyla ilgili açıklamasının devamı ise şöyledir: “Bugün medya, araçlarını çeşitlendirmiş iletişim, etkileşim boyutuna geçmiştir. Kitle iletişim araçlarının sosyal medyaya aktarılması ile birlikte iletişim, kültür ve toplum arasında karşılıklı bir etkiden söz etmek mümkündür. Diğer yandan her türlü satışın yapılabildiği, her türlü bilginin sınırları olmadan, doğruluğu bilinmeden yayılması mümkün hale gelmiştir. İletişimi kolaylaştırması, doğru içeriklerle bilgi düzeyini artırması, eğlenceli zaman geçirmeye olanak sağlaması bakımından faydaları olan sosyal medyalar aynı zamanda verilerin güvenliği sorununu da ortaya çıkarmıştır.
Gençliğin enerjisini bilime, teknolojiye ve kalkınmaya harcaması gereken çağlarında sosyal medyada haddinden fazla zaman geçirmesi, önlem alınması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Ayrıca bütün dünyayı saran hatta çılgınlık seviyesine varan Tiktok kullanım oranları yozlaşmayı gözler önüne sermektedir. Kullanıcılarının eğlence olarak gördüğü paylaşımlar, küresel şirketlere veri olarak satılmaktadır. Ayrıca bu mecralardan, geleneksel kültürlere uygun olmayan yaklaşımların yayılması sağlanmaktadır”
İşte GençKonfed’in sorduğu Sosyal Medya Kullanımları ile ilgili
ANKET SORULARI ve cevap oranları:
Katılımcılar:
%54 Erkek
%46 Kadın
%42 1990 ve 2000 arası
%58 2001 ve sonrası
%5 Doktora
%15 Yüksek Lisans
%80 Lisans
Sosyal medya mecralarından hangisini daha çok kullanıyorsunuz?
%42 Twitter
%22 LinkedIn
%56 Instagram
%44 TikTok
%35 YouTube
%12 Diğer
Ne zamandan beri sosyal medya kullanıyorsunuz?
%10 2 yıldan az
%25 2-4 yıl arası
%65 4 ve üzeri
Sosyal medyayı hangi amaçlarla kullanırsınız?
%40 Bilgi edinme
%60 Eğlence, Oyun
%78 Sosyalleşme, Arkadaşlık, Sohbet
%49 Zaman Geçirme
%45 Müzik ve Video
%15 Alışveriş
%25 İş Amaçlı
%5 Diğer
Günlük TikTok kullanım süreniz ne kadar?
%12 1 saat
%18 2-4 saat
%32 4-6 saat
%22 8 saat üzeri
%16 Hiç
TikTok kullanma amacınız nedir?
%24 İletişim Kurmak
%44 Arkadaş Edinmek
%65 Paylaşım Yapmak
%40 Gündemi Takip Etmek
%12 İçerik Üreticilerine Hediye Göndermek
%67 Vakit Geçirmek
%70 Eğlenmek
%30 Gözlemleme
Kaynak:Haber7
Yorum Yazın