Reklamı Geç
SATILIK HABER SİTESİ

Uzmanlar toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında açıklama bulundular

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Uzmanlar toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında açıklama bulundular
Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Dolmabahçe Ofisi'nde düzenlenen Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin ilk toplantısına katılan deprem uzmanları, 7,5 saatlik toplantının detaylarını anlattı.

Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, "43 yıllık hocayım. Hayatımda gördüğüm ilk toplantıydı. Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı, bilim insanlarını bir araya getiriyor ve burada fikir birliği oluşturmak için müthiş bir adım atıyor." ifadelerini kullanırken, Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Faydalı bir toplantıydı. İlk defa böyle üst düzey bir toplantı olmasını anlamlı buldum." dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu ve akademi dünyasından katılımların gerçekleştiği Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin ilk toplantısı İstanbul'daki Dolmabahçe Ofisi'nde düzenlendi.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve on bir şehrimizi tarihte görülmemiş bir tahribata sürükleyen deprem felaketlerinin akabinde organize edilen toplantıda, başkan Erdoğan 'yatay mimariden vazgeçilmeyeceğini' vurguladı.

Başkan Erdoğan, "Şüphesiz asıl olan sizlerin değerlendirmeleri, analizleri, tespitleri, teklifleridir" diyerek sözü uzmanlara bıraktı.

Toplantıya katılım sağlayan veya ihtisas kurulunda adı geçen akademisyenler ve alanında uzman isimler, 7,5 saatlik toplantının detaylarını paylaştı.

"TEK TEK NOT ALINDI"

Prof. Dr. Mustafa Kumral:

"Sayın Cumhurbaşkanı 7,5 saat boyunca herkese söz verdi, herkes açık açık fikrini belirtti. Ortak bir mesaj vardı ama tüm hocalarımızın konuşmalarında farklı vurgular vardı ve bunlar çok önemliydi. Bunlar tek tek not alındı... Ulusal Risk Kalkanı Modeli projesi kapsamında şu anda 9 tane olan politikalar kurulu 10'a çıkarılmış oluyor. Ayrıca Türkiye Afet Politikalar Kurulu oluşturuluyor. Bu kurulda sadece depremle alakalı değil, yangın; sel ve kuraklık gibi tüm afetlere yönelik çalışmalar yürütülecek. Türkiye'nin afet ülkesi olduğu artık net bir şekilde ortaya çıktığı için bütün afetlerle alakalı bir politika belirleme yoluna gidiliyor. "

"CUMHURBAŞKANI MÜTHİŞ BİR ADIM ATTI"

Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı:

"43 yıllık hocayım. Hayatımda gördüğüm ilk toplantıydı... Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı, bilim insanlarını bir araya getiriyor ve burada fikir birliği oluşturmak için müthiş bir adım atıyor. Bilimin desteğini alarak yapılacak çalışmalarda böyle bir ortam oluşturuyor ve siyaset üstü bir konu olduğunu açıklıyor...Yılların hocasıyım, insanlar rektörleriyle öyle kolay kolay bir araya gelemiyor... Çok etkileyiciydi... Cumhurbaşkanımızın Belediye Başkanlığı döneminde oluşturduğu bir kurul vardı ve ben de üyesiydim. O günleri hatırlattı bana bu toplantı... Siyset üstü bir kuruldu. Fikri yapı oluşturuldu. Bilim adamları dinlendi, fikirlerinden istifade edildi."

"İLK KEZ BÖYLE ÜST DÜZEY BİR TOPLANTI OLDU"

Prof. Dr. Okan Tüysüz:

"Faydalı bir toplantıydı. İlk defa böyle üst düzey bir toplantı olmasını anlamlı buldum. Biz de gittik orada görüşlerimizi belirttik. Umarız ki hayata geçer... Mesleki anlamda fayların araştırılması, sıvılaşan zeminlerin araştırılması, buralarda yerleşim yapılmaması gibi önerilerde bulundum. Bakanlar da oradaydı. Afet politikaları kurulu oluşturulacağı söylendi. Bilim insanlarının görüşünün dinlenmesi önemliydi." ifadelerini kullandı.

"ARTIK AFETTEN ÖNCE RİSKİ DÜŞÜNMEMİZ VE BUNU AZALTMAMIZ LAZIM"

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu:

"Bizim yapmamız gereken şey depremden sonra ortaya çıkan arama kurtarma çalışmalarını, tıbbi ihtiyacı, çadır kurmayı ve yemek dağıtmayı ortadan kaldırmak. Bunları daha iyi yapmak değil yani bunlara ihtiyaç kalmaması için çalışmak... Yani 'Nasılsa enkazı kaldırırız' değil, 'İnsanlar nasıl enkaz altında kalmaz' diye çalışmak lazım. Zaten Sayın Cumhurbaşkanının yaptığı konuşma bunu vurguluyordu. 'Artık risk yönetimi yapacağız, kriz yönetimi değil' diyordu... Artık afetten önceki riski düşünmemiz ve bunu azaltmamız lazım...

"BU DOĞRU BİR YAKLAŞIM"

Prof. Dr. Lütfi Akça:

"Toplantının öncesinde başlatılan proje, Ulusal Risk Kalkanı Modeliydi. Aslında bütün ülkelerin ulusal risk projeleri ve modelleri var. Bu doğru bir yaklaşım... AFAD kapsamında risk çalışmaları vardı ama burada biraz daha kapsayıcı ve genişletilmiş bir toplantıydı.

"DEĞER VERİLDİĞİNİ GÖRDÜK"

Prof. Dr. Kasım Yenigün:

Devletin üst kademedeki isimlerinin toplantıyı ne denli sahiplendiklerini, "Benim ve diğer arkadaşların ortak düşüncesi şuydu, devletin en üst düzeydeki kurumları olayı ciddi bir şekilde sahiplenmişti. Sayın Cumhurbaşkanı da zaruri bir iki çıkışın dışında 7,5 saatin tamamında oradaydı. Değer verildiğini gördük. Hocaların ortak görüşü buydu... Yapılan öneriler ve eleştiriler dahil olmak üzere dikkatli bir şekilde not alındı... Hepsi takip edildi... Bu da son derece önemliydi... Gelen tekliflerin hepsi not alınmakla beraber Cumhurbaşkanlığı nezdinde bunların takip edileceğini Sayın Cumhurbaşkanımız kapanışta belirtti."

"BAŞKAN ERDOĞAN 7 SAAT BOYUNCA TOPLANTIYI YÖNETTİ"

Prof. Dr. Cemalettin Okan Aksoy:

"Başkan Erdoğan 7 saat boyunca toplantıyı yönetti. Bilim insanları sürece nasıl katkı sunulacağını anlattı. Riskler karşısında ne yapılacağı ele alındı. Projelerden bahsedildi. Türkiye'yi ilgilendiren, deprem, orman yangını ve birçok önemli mesele ele alındı. Çözüm önerileri değerlendirildi."

 

KAYNAK: SABAH GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Erbakan’dan çarpıcı ‘Altılı Masa’ yorumu: Altın günleri acı bir şekilde bitti!Önceki Haber

Erbakan’dan çarpıcı ‘Altılı Masa’ yorumu...

İYİ Parti: İmamoğlu ile Yavaş'a Cumhurbaşkanı Yardımcılığı adaylığı teklif edildiSonraki Haber

İYİ Parti: İmamoğlu ile Yavaş'a Cumhurba...

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar