Esnaflar ülkenin tabiri caizse çimentosu ve taşıma kolonu gibidir. Allah CC göstermesin esnaflar yıkılırsa herkes altında kalabilir. Gerekirse para basılarak ihtiyacı olan esnafın hibe olmasa bile ödeyebilecek imkana kavuştuğunda geri ödemek şartıyla nakit ihtiyacı giderilmelidir.
Şimdi birilerinin “Para basılırsa enflasyon olur, para basmak doğru değil.” dediğini duyar gibiyim. Fakat faizlerin artırılması da doğru değil ama bazen zorunluluktan faiz artışı yapılmaktadır. Hatta dünyada en yüksek faiz sıralamasında ilk onun içinde olduğumuz halde bu yapılmaktadır. Bu faiz artışı kesinlikle çaresizlikten yapılmaktadır.
Türkiye’de 2020 kayıtlarına göre 2 milyon civarında esnaf bulunuyor. Yine 2019 kayıtlarına göre KOBİ küçük ve orta ölçekli işletme pozisyonunda da 3 milyon 221 bin işletme bulunmaktaymış. Yani 1 milyon 221 bin orta ölçekli işletmemiz var. Şu an ki rakamlar nedir bilemiyorum ama tahmin ediyorum ki pandemi nedeniyle bu işletmelerimizin hala batmamış olanlarının yarısına yakını batma riskiyle karşı karşıyadır.
Devlet, esnafa küçük çaplı da olsa destek oldu ama bu yeterli değil. Kısa çalışma ödeneğinin bitişiyle işletmelerimizin ve çalışanlarının durumu daha da kötü olacaktır. İş yerini açabilenlerin işlerinin düzene girmesi zaman alacaktır ve kısıtlama nedeniyle iş yerini açamayanlar daha da zor duruma düşecektir. Elemanları ücretsiz izne göndermek bir çözüm gibi görünse de bu duruma maruz kalanların Allah CC yardımcısı olsun.
Mesele şudur ki küçük işletmeler bir emek, bir tecrübe, yılların birikimi ve kazanımlarıyla bu günlere geldiler ve maalesef ki her şeylerini kaybetme riskiyle karşı karşıyalar. Bir yıldır pandemi nedeniyle sıkıntılı olan sektörler yarınların ne getireceğinin belirsizliğiyle çaresizlik içindedir.
Bu tezgahlar kolay kurulmadı. Bu tezgahlar mutlaka korunmalıdır. “Bu tezgahlar dağılırsa yerine yenilerini koymak için bugün koymaktan kaçınılan paranın on mislini harcamak gerekir.” diye daha önce de yazmıştım.
İşletmelerin yeni istihdamına ve yeni yatırımlara teşvik geliyor. Bu tabii ki güzel ama sadece yeni istihdama destek vermek yeterli mi? Şu anda zor durumda olan işletmelerin mevcut istihdamını korumak içinde bir şeyler yapmak gerekmez mi?
Devlet bu günler için var. Yine söylüyorum esnaf bu ülkenin çimentosu ve taşıma kolonudur. Devlet dediğimiz mekanizma esnafın gerekli nakit ihtiyacını borç bile olsa sağlamalıdır.
Ve hiç olmazsa pandemi nedeniyle ödeme güçlüğü içine düşen ve sicili bozulan esnafa kısmi de olsa sicil affı getirilmelidir. Yoksa inanın bu kötü dediğimiz günleri bile mumla ararız.
Facebook Yorum
Yorum Yazın