Geçen Cumartesi, sabah kahvaltısına KaffaKafenin ev sahipliğinde Hayata Anlam Katanlar Derneğinin davetlisi olarak katıldık. Yönetim Kurulu Üyesi olduğumuz halde derneğin normal faaliyetlerine katılamıyoruz fakat bu değerlendirme toplantısına katılmak zorunda hissettik.
Başkan, Yönetim Kurulu Üyeleri, basın mensupları ve dernek gönüllülerinin de hazır bulunduğu programa yoğun ilgi vardı. Derneğimizin en güzel yanlarından biriside çocukların ve gençlerin gönüllü olarak çalışıyor ve bu faaliyetlere çok ilgi gösteriyor oluşudur.
Yani geleceğimizi emanet edeceğimiz nesillerimiz de hasenat işini bizzat yaşayarak öğreniyor. Bu kültürü gençlerimizin yaşıyor ve yaşatacak oluşu çok güzel. “İnsanlık namına her şey bitti mi?” diye sorulan bu günlerde gençlerimiz “Hayır insanlık devam ediyor. Biz buradayız.” der gibiydi.
Hayata Anlam Katanlar Derneği Başkanı Sayın Murat Değirmenci bu zamana kadar yaptıkları çalışmaları sinevizyon eşliğinde anlatarak bir bakıma faaliyet raporu gibi sunum yaptı.
Samsun’da, Gaziantep’te, Gazze’de, Suriye’de, Mozambik’te ve Tanzanya’da hayatlara nasıl dokunduklarını anlatırken dinleyicilerin gözlerinin dolduğunu gözlemledik.
Sayın Değirmenci, Sosyal Yardımlaşma Platformu (SOYAP) ve İnsani Yardım Bilgi Sistemi (İYBİS) ile ilgili bilgiler verdi. İYBİS sistemi sayesinde bütün dernekler ile koordineli çalışıldığından ve mükerrer yardımların önüne geçilip daha fazla ihtiyaç sahibine ulaşıldığından bahsetti.
Başkanımız Sayın Değirmenci, “Her zaman söylediğim, ‘Güzel günlerde destek olun ki kara günde yanınızda olabilelim’ diye bir sözüm var ve yine aynısını söylüyorum…” diye sözlerine devam etti.
Tabii ki bağışlar çok önemli. Bağışlar olmasa köy okullarındaki çocuklara kıyafet alınıp, çocuklar sevindirilebilir mi? Bağışlar olmasa Suriye’de, Gazze’de yetimler doyurulabilir mi? Bağışlar olmasa afet bölgesinde insanlara yardımcı olunabilir mi? Bağışlar olmasa Mozambik ve Tanzanya’da fakir fukaraya yardım edilebilir mi? Onun için bağışlar çok önemli. Ne demişler? “Ne verirsen elin ile o gelir senin ile.”öyle değil mi?
Olası afetlerde arama kurtarma ekiplerinin yetersiz geldiği biliniyordur. Bu nedenle arama kurtarma ekibi kurulması için AFAD İl Müdürlüğüne müracaat edildiğini ve yakında gönüllü bir ekip oluşturulacağını söylediBaşkanımız.
Toplantıya AFAD Müdür Yardımcısı Sayın Seyit Ahmet Seldüz Bey de katıldı ve o da depremler ile ilgili bilgilendirme yaptı.Sayın Seldüz “…Türkiye’de arama kurtarmapersonel sayısı 8 bin kişi civarında, dünyada ise bu sayı toplam 800 bin kişi civarında ama 6 Şubat depreminde ihtiyaç duyulan personel sayısı 1 milyon beş yüz bin kişi civarındaydı. Yani bütün dünyanın arama kurtarma personeli deprem bölgesine gelmiş olsa bile yine de eksik kalacaktık. Onun için arama kurtarma ekiplerinin sayısını artırmalıyız. Size tavsiyem evde terlik giyme alışkanlığı edinin çünkü depremlerde fayanslar patladığı için kurtulanlardan bazılarının ayaklarının kan içinde olduğunu gördük. Depreme karşı herkesin aile fertlerine hiç olmaz ise Çök-Kapan-Tutun metodunu öğretmeli…” dedi.
İnsan hayatı kıymetli ve kutsaldır. İnsan sosyal bir varlıktır ve etraflarından da sorumludur. Gelecek nesillere güzel miras bırakmak önemlidir. İnsan hayatını dolu dolu ve anlamlı yaşamalıdır fakat bu da yeterli değildir. İnsan başka hayatlara da anlam katabilmeli, başkalarının acılarını ve sevinçlerini de paylaşabilmelidir.
Hayatlara anlam katabilmemiz dileğiyle. Hayatlara anlam katan güzel insanlara selam olsun.
Facebook Yorum
Yorum Yazın