Kamu Denetçiliği ya da diğer adıyla Ombudsmanlık aslında arabuluculuktur. Yani bireyin herhangi bir kamu kurumu ile yaşadığı sorunların çözümünde arabuluculuk görevi yapıyorlar.
“Kamu görevlisi size kötü davrandıysa, İdare hakkaniyeti gözetmediyse, İdarenin işlemi sizi mağdur ettiyse, haksızlığa uğradığınızı düşünüyorsanız mahkemeye gitmeden önce bize gelin!” diyor ve bir bakıma vatandaşa ücretsiz avukatlık hizmeti veriyorlar. Hem de pul parası veya harç masrafı da yok.
Müracaatlar ise elektronik ortamda “ombudsman.gov.tr” adresine yapılıyor. Müracaatlar uzmanlar tarafından inceleniyor ve 6 ay içinde bir sonuca varılıyor.
Kamu Denetçiliği Kurumu merkezi Ankara’da olan ve sadece İstanbul’a şube açmış 150’si uzman 300 kişiden oluşan bir ekipmiş. Kurum çalışmalarını Avrupa birliği hibe desteği ve devlet kaynaklarıyla yürütüyormuş. Türkiye’nin dışında 100’ün üzerinde ülkede Ombudsmanlık Kurumu faaliyetlerini sürdürüyormuş.
Kamu Denetçiliği Kurumu ülkemizde 8 Yıllık bir geçmişe sahip. “Cumhurbaşkanının emrinde gibi bir algı var bu konuda ne diyorsunuz?” diye sorduğumuzda “Kamu Denetçiliği Kurumu TBMM’ye bağlı özerk çalışan bir kurum. Ayrıca muhalefet bu kurumun çalışmalarından da çok memnun en çok müracaat da bir CHP milletvekili tarafından yapıldı,” diye yanıt verildi.
Türkiye de ise Kamu Denetçiliği Kurumu kararları tavsiye niteliğinde olsa da tahminim bu tavsiye kararlarına karşı çıkacak bir kurum yoktur. Bu kuruma mahkemeye taşınmamış konular için müracaat ediliyor ve olumsuz bir sonuç alınması durumunda da mahkeme hakkımız saklı duruyor.
Kamu Denetçiliği Kurumu ülkemizde çok bilinen bir kurum değil. Bunun için pandemi sonrası tanıtım maksatlı bir organizasyon yapılmış ve ilk olarak Samsun’a gelinmiş. İlk günü heyet ve Baş Denetçi Sayın Şeref Malkoç kamu kurum ve kuruluşlarını ziyaret ederek geçirmiş.
2. gün basına sabah kahvaltısı ikram edildi ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi. Basının dertleri ve önerileri dinlenerek notlar alındı. Basın ile ilgili bölüme bende katılmıştım ve Sağlık Bakanlığı ile yaşadığımız problemleri anlattım. Başkan Malkoç öğleden sonra şikayetleri alacak masalar kurulacağını ve oraya derdimi anlatmamı söyledi.
Öğleden sonra ise sivil toplum kuruluşları, muhtarlar ve muhatapları yani Vali, Büyükşehir Belediye Başkanının ve bütün kurum yöneticilerin de katıldığı bir toplantı yapıldı. Başkan Malkoç Kamu Denetçiliği Kurumunun faaliyetlerini anlattı. Sözü, soru ve önerileri olanlar için haziruna bıraktı.
Herkes derdini ve önerilerini söyledi. Bunları ilgilileri not aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Demir çalışmaları hakkında bilgi vererek “Bir sıkıntısı ve önerisi olan bize ulaşsın,” dedi.
Samsun Valisi Sayın Zülkif Dağlı da şikayetleri not aldıklarını ve ivedilikle çözüm üretmeye çalışacaklarını söyledi.
Ombudsmanlık ismine takılan basın mensuplarına cevaben Sayın Malkoç “Bu sistem aslında Osmanlıdan alınmış bir sistem. İsveç Kralı XII. Charles 9 Ay geçirdiği Osmanlı’da yönetim ve şikayet müessesesini gözlemlemiş ve bunu uygulaması için bir baş yönetici tayin etmiş ve Ombudsmanlık böyle oluşmuş,” diye bilgi de verdi.
Türkiye’de CİMER ve türevleri gibi 13 şikayet merci daha bulunuyormuş. Hak aramak, bir kültür meselesidir ülkemizde de yavaş yavaş bu kültür gelişiyor. Kamu kurumu çalışanları, atanan yöneticiler ve seçilmişler ülkemize ve insanımıza hizmet için varlar.
Herkes işini hakkıyla yapmakla mükellef. İşinin hakkını vermeyenleri şikayet edelim ki bundan sonra daha dikkatli iş yapsın daha düzgün çalışsınlar. “Hakkaniyet. Dostane çözüm. Hızlı adalet için yanınızdayız,” diyen Kamu Denetçiliği Kurumunu, şikayet ve önerilerimizi sunarak güçlendirelim.
Her şey insan için..
Facebook Yorum
Yorum Yazın