Reklamı Geç
SATILIK HABER SİTESİ
Adnan ÖZ

Adnan ÖZ

Mail: [email protected]

KENT KÜLTÜRÜ OLUŞTURULMALI!

“Kent Kültürü Oluşturulmalı,” sözü ve çağrısı OMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Mutlu’ya ait.

Sayın Mutlu,4 Ağustos'ta katıldığı Kanal S televizyonunda Sefa Aşar ile Uyan Samsun adlı programda Samsun’un durumunu gayet güzel özetledi.

Biz de yıllardır Mutlu’nun bahsettiği konulardan dert yanıyoruz ama bu zamana kadar sesimizi duyuramadık. İnşallah Mutlu’yu duyan çıkar.

Programı izlememiş olanlara mutlaka izlemelerini tavsiye ediyoruz. Samsun’u yöneten seçilmiş ve atanmış yöneticiler ve siyasi parti temsilcileri, hemşeri dernekleri yöneticileri ve şehri önemseyen yazarçizer herkesin bu programı izlemesi kendi faydasına olacaktır diye düşünüyoruz.

Sayın Mutlu, kent kültürüne örnek olarak 19 Samsunlu yazarın yıkılan 19 Mayıs Stadı için kaleme aldığı ve editörlüğünü Yusuf Demircioğlu’nun yaptığı “Hatıran Yeter” kitabını da örnek göstererek “Kent kültürünün oluşması böyle bir şey. Bir şehir birlikte bir şeyler üretebilmeli. İnşallah bu örnek kitap tozlu raflara kaldırılmaz ve bunun gibi birlikte üretilen eserleri çoğaltırız,” dedi.

Sayın Mutlu’nun başka bir tespiti de şuydu: “Samsun kozmopolit bir şehir. Samsun’da yoğun olarak farklı kültürde insanlar yaşıyor. Bu insanları bir araya getirmek ve birlikte hareket etmesini sağlamak için tabiri caizse bir tutkala ihtiyaç var. Tutkal görevini Büyükşehir Belediye Başkanı, Kent Konseyi aracılığıyla gerçekleştirmelidir. Yani bir üst kimlik olması gereken Samsunluluk bilinci ancak böyle oluşur.”

Samsun’da bulunan hemşeri derneklerine de tavsiyede bulunan Mutlu “Tüzüklerine mutlaka yapacakları faaliyetlerin yanında Samsunluluk bilincinin oluşması için yapılması gerekenler yazılmalıdır,” dedi.

Şehrin birlikte hareket edemediğinden dert yanan Mutlu, akademisyenlerin projeler ve önerilerle yöneticilerin kapılarına gittiğini ama karşılık görmediği için kabuklarına çekilmek zorunda kaldıklarını da anlattı.

Samsun Büyükşehir Belediyesinin mutlaka kent konseyini kurması gerektiğini söyledi. Türkiye’de kent konseyi bulunmayan ender şehirlerden birinin Samsun olduğunu da ilave etti.

Sayın Mutlu’nun açıklamalarını gereksiz bulanlar çıkabilir. O zaman biz öyle düşünen insanlara biraz sorular soralım. Samsun 100 yıl önce neredeydi şimdi nerede? Samsun 30 yıl önce kaçıncı sıradaydı, şimdi kaçıncı sırada?

Neden hala altyapı sorunları çözülemedi? Neden hala çevre yollarının ihalesi bile yapılamadı? Neden sanayi alanları bu kadar yetersiz?

Samsun şehri hala ne şehri olacağına bile karar verememiş bir şehir değil mi? Hiçbir alanda uzmanlaşamamış bir şehir değil mi? İki güzide ovası ve iki ırmağı olmasına rağmen tarım üretiminde bile istenilen seviyede neden değil?

Bir şehir kalkınacaksa sorunların tespiti ve çözüm yolları işin ehli olanlar tarafından ortaya koyulmalı ve bunlar istişare edilmelidir. Oradan çıkacak sonuca göre şehri yönetenler önceliği belirleyip bir planlama dahilinde şehri yönetmelidir.

Türkiye’de nerede başarılı belediyecilik örneği görsek orada kent konseyi etkin çalıştığı ve kent konseyi ile istişare edildiği görülmektedir.

Bir insan başka bir şehirde doğsa bile yaşadığı şehri önemseyince gördükleri sorunları dile getirir. Bu önerilerinin dikkate alındığını görürse mutlu olur. Şehri daha da sahiplenir ve yaşadığı şehir için severek projeler üretir. Aksi takdirde ne mi olur? Durum ortada değil mi?

“Yok, bunlara gerek yok biz her şeyi iyi biliriz. ‘Her şey sizin için!’” diyenler Samsun’un önündeki takoz gibidirler ve bu takozlar lütfen artık şehrin gelişimini geciktirmesinler

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar