Reklamı Geç
SATILIK HABER SİTESİ
Adnan ÖZ

Adnan ÖZ

Mail: [email protected]

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BİTTİĞİ GÜN İŞSİZLİK PATLAYACAKTIR!

Kısa çalışma ödeneği şayet bu şekilde biterse o gün işsizlik rekor seviyede artacaktır. Cumhurbaşkanımızın 30 Mart’ta biteceğini açıkladığı kısa çalışma ödeneği bir anda bitirilmemeli. Sektör sektör ve iş durumuna göre kademeli bir şekilde zamana yayarak bitirilmelidir.

İhaleyle çalışan diş protez laboratuvarları üzerinden konuyu örneklendirelim. Diş protez üretimi yapan firmaların hastaneler ile yaptığı sözleşme gereği  mücbir sebep dolayısıyla fesih  hakları vardı ama bu hak kullandırılmayarak firmalar zaten mağdur edildiler.

Diş hastaneleri yaklaşık 1 yıldır diş protez hizmeti vermiyor ama buna rağmen laboratuvarlar sözleşme gereği hastanelerde bulundurulması gereken elemanlardan belli sayıda personeli bulundurmaya devam ediyor.

Bu personelin maliyeti hastaneler çalışmadığı için firma sahiplerinin üzerine yük oldu. Her hastanenin büyüklüğüne göre üçer beşer eleman bulunduruluyor. Bu, bazı hastanelerde bazı hastanelerde %’e tekabül ediyor. Yani elemanların bir kısmı iş olmadığı halde işine devam ederken bir kısmı ise kısa çalışma ödeneği ile hayatını idame ettirmeye çalışıyor.

Laboratuvarda bulunan elemanların ise tamamına yakını kısa çalışma ödeneğinden faydalanıyor çünkü hastaneler acil hizmetler dışında hasta kabul etmediği için yapılacak diş protezi işi de yok dolayısı ile çalışanların tek gelir kaynakları kısa çalışma ödeneği.

Peki hastaneler faaliyete geçmeden kısa çalışma ödeneği bitirilirse ne olur? Olacak olan maalesef ki şudur: Bu elemanların tamamına yakınının iş akitleri fesih edilecektir çünkü bir yıldır zaten zor durumda olan laboratuvar sahiplerinin bu yükü bir gün bile taşıyabilme gücü kalmadı.

Dolayısıyla diş protez imalatı yapan işletmelerin kısa çalışma ödeneği hastanelerin çalışmaları belli bir seviyeye gelene kadar devam etmelidir. Aksi takdirde diş protez işi yapan firmaları devlet eliyle bitirirsiniz ki, bu tezgahların dağılması 10 bine yakın insanın işsiz kalması demektir.

Aynı durum lokantalar ve kafeler için de geçerlidir. Bazı şehirlerde lokantalarda sadece paket servis çalışabiliyorken bazı illerde 7 ile 19 saatleri arasında yarı kapasite ile çalışabilecek. Peki yarı kapasite ve sınırlı zamanla çalışabilen lokantalar ve kafeler kısa çalışma ödeneği biterse müessesesini ayakta tutabilir mi? Bunların hesabı iyi yapılmalı ve kısa çalışma ödeneği mutlaka uzatılmalıdır. Bu durum sıkıntılı olan başka sektörler içinde geçerlidir.

Devlet denen kavram bu günler için var. Devlet işletmelere bugün destek vermeyecekse ne zaman destek verecek? Bugün ayakta kalmaya çalışan işletmeler desteklenmezse tezgahlar dağılır ve bu tezgahları yeniden faaliyete geçirmek için bugün verilmesi gereken desteğin on mislini versek fayda etmeyebilir. Yetkilileri aklıselim davranmaya davet ediyoruz. Aksi taktirde işsizlik patlayacaktır.

Ve pandemi döneminde iş yapamadığı için ödeme güçlüğüne düşüp sicili bozulan esnaflara mutlaka sicil affı getirilmelidir. Esnaflar başka türlü nasıl normalleşip hayatlarını idame ettirebilirler?

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar