Kesintisiz eğitim ve katsayı adaletsizliği yüzünden meslek lisesi öğrencileri çok mağdur edildi. Durum böyle olunca da meslek liseleri tercih sebebi olmaktan çıktı. Adeta birçok öğrenci için çaresizlikten gidilen bir lise oldu.
Geçmişte iş insanları dernek başkanlığı yaptığım zamanda bu konuya dikkat çekmeye çalışmıştım. Siyasi parti il başkanıykende bu konunun önemine dikkat çekmek için defalarca açıklamalar ve uyarılar yapmıştım.
“Aklın yolu birdir,” derler ve fakat iktidar bu konuda uzun bir süre adım atmadığı gibi her ile üniversite kurarak “Herkes üniversite okumalı,” gibi bir algıda oluşturdu. Bakılınca bu durum mantıklı bir gibi görünse de uzun vadede zararları ortaya çıktı. Sanayileşmiş ve gelişmiş ülkelerde bir meslek edinmek üniversite okumaktan daha çok teşvik edilmektedir.
Ve fakat üretmek zorunda olan ülkemizde durum tam tersi değil mi? Hem çıraklık müessesesi zayıflatıldı hem de meslek liseleri kasten pasifize edildi. Gerek yaptığım işten dolayı gerekse görüştüğümüz sanayicilerden edindiğim bilgiler ışığında kalifiye insan eksikliğinin yakın gelecekte sıkıntı oluşturacağından defalarca bahsetmiştim.
Şimdi gelinen noktada milyonlarca niteliksiz, işsiz ve gelecekten ümitsiz üniversite mezunu gencimiz oldu ve tabii ki sanayide çalışabilecek nitelikli eleman sıkıntısı da başgösterdi. Bazı küçük esnaflar bu sorunu mülteci ya da sığınmacılarla çözmeye çalışsada büyük işletmeler “kalifiye eleman,” diye feryadı figan ediyor.
Sayın Cumhurbaşkanımız nihayet konunun önemini anlamış olmalıki, yeni bir düzenleme yapılmış. Yeni düzenlemeyi Milli Eğitim Bakanı “3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda iki değişiklik yapıldı. Bunlardan birincisi dört yıl boyunca mesleki eğitim merkezlerindeki öğrencilere her ay verilen asgari ücretin üçte biri kadar ücret artık tamamen devlet tarafından karşılanacak. İkincisi ise, üçüncü yılın sonunda kalfa olanlar asgari ücretin yarısı kadar ücret alacak ve bunun tamamını devlet karşılayacak. Mesleki eğitim merkezlerinde yaş sınırı yok, ortaokul mezunu olmak yeterli ve mesleki eğitim merkezinden mezun olanlara lise diploması verilmektedir.”diye duyurdu.
Görüldüğü üzere geçmişi kurtarma adına güzel adımlar atılmış. Geleceği kurtarmak için de meslek liseleri için benzer iyileştirmeler yapılmalıdır ki, gençlerimiz meslek liselerini tercih etsin. Hatta meslek liselerinde mezun olan öğrencilerden lise mezuniyetinde ilk 10’a girenlere belli üniversitelerin ilgili bölümünün mühendisliğine geçiş hakkı bile tanınabilir.
Aksi takdirde meslek liseleri tercih edilmiyor. Hal böyle olunca da gençlerimiz dört yıl daha üniversite okuyup mühendis olup marketlerde personel olmaya devam edecekler. Kaldı ki marketlerde iş bulabilenler şanslı ya da torpilli olanlardır.
Facebook Yorum
Yorum Yazın