Bazıları Suriye’deki ve Ukrayna’daki savaşları aynı kefeye koyuyor ama gerçekten de ikisi aynı mı?Savaş iki devlet arasında olur. Yani Ukrayna ülkesini işgale gelen Ruslarla savaşıyor. Ukrayna’da Rus yanlılarının olmasını ayrı bir yere koyuyorum konumuz o değil.
Suriye’deki savaş ise çok farklı bir savaş. Şuan Suriye’de bir iç savaş var ve Türkiye, ABD, Rusya ve İran’ın üsleri var. Ayrıca İngiltere ve Fransa askerleri de Suriye’de bulunuyor. Ve bazı terör destekçisi devletlerin desteklediği bilumum terör örgütleride adeta cirit atıyor.
Bir Ukraynalı ben ülkemi koruyacağım dediğinde Rus askeri ile savaşsa vatanını korumuş olur. Peki bir Suriyeli vatanını korumak isterse ne yapacak? Terör örgütleriyle mi savaşacak, yoksa Suriye’yi savaş arenasına çeviren bilumum ülkelerlemi savaşacak?
Suriye sorunu öyle kolay çözülebilecek gibi değil. Tabiri caizse kimin eli kimin cebinde, kim kiminle ittifak içinde, kim kimin destekçisi belli değil. Ayrıca Şeriatçı İran ile laik olduğunu söyleyen Esad hangi şartlarda uzlaşabiliyor bunlar kolay anlaşılacak durumlar değil.
Suriye’de sadece Türkiye’nin bulunması haklı gerekçelere dayanıyor. Türkiye dışındaki bütün ülkeler arsızlıkları yüzünden oradalar. Şuan dünyada verilen güç savaşı ete kemiğe bürünmüş Suriye üzerinde uygulanıyor. Tabiri caizse filler tepiniyor millet eziliyor. Tabii ki olan, ölen, yaralanan ya da yurdundan göçmek zorunda kalan Suriye halkına oluyor.
Suriye’de ki durumu sanırım alttaki resim özetliyor.
Onun için Suriye ile Ukrayna’yı ve Suriyeliler ile Ukraynalıları kıyaslamak doğru değil diye düşünüyoruz. Fakat savaşın sebeplerine bakıldığında aslında çözülebilecek sorunların sözde güçlü devletlerin kaşımasıyla, gaz vermesiyle ve arsızlığıyla çözülmemiş olduğunu görebiliyoruz.
Artık bu çağda savaş olması kabul edilebilir değil. Dünya iyi ya da kötü bir düzene oturmuş. Anlaşmazlıkların müzakerelerle çözülmesi gerekmez mi? Gerekir ama işin aslı öyle değil.
İki cihan savaşı verilerek kurulmuş bu sömürü düzeni çatırdıyordu, sorgulanıyordu ve her an yıkılabilir diye beklentiler oluşmuştu. Bu savaşlar belkide arsızlara ve dünyayı sömürenlere yeni bir düzen kurmak için bir fırsat olacaktır.
Savaş hep garip gurebayı, fakir fukarayı ve normal vatandaşı perişan ediyor. Savaş kararı alanlara ve savaşı körükleyenlere bir şey olduğunu pek göremiyoruz.
Onun için seçeceğimiz yöneticilere çok dikkat etmek gerekir. Bu sadece ülkemiz için değil bütün ülkeler için geçerli. Tabii ki kimi seçeceğimize karar verebilecek durumdaysak. Peki bizler kendi idarecilerimizi kendimiz mi seçiyoruz?
Facebook Yorum
Yorum Yazın