Teknofest’in 2022 yılında Samsun’da yapılacağının duyurulması Samsun için mutluluk verici bir gelişme oldu. Deaflympics Olimpiyatlarından sonra Samsun ilk defa bu büyüklükte bir organizasyona ev sahipliği yapacak. Dolayısıyla yazımıza öncelikle Teknofest 2022’nin Samsun’a alınmasında emeği geçenlere teşekkür ederek başlayalım.
Ayrıca Teknofest 2021’e Samsun’dan katılan ve dereceye giren gençlerimizi de tebrik ediyorum. Böyle bir organizasyon yapıp gençlerimizin elinden tutup onlara umut olan Sayın Selçuk Bayraktar’a da teşekkürü borç biliyorum.
2021 yılındaki verilere bakıldığında sadece yarışmalara başvuru sayısı 39.684 olmuş. Önceki yıllardaki ziyaretçi sayısına bakıldığında ise 1 milyon ziyaretçi bandının aşıldığını belirtmek gerekiyor. Tabii ki ziyaretçi sayısında organizasyonun düzenlendiği il nüfusunun da etkisi bulunmakta ancak biz tüm hazırlıklarımızı yüksek sayıda ziyaretçinin geleceğini planlayarak yapmalıyız.
Bu nedenle hazırlıkların Teknofest’in Samsun’da yapılacağının açıklandığı tarih itibariyle başlaması yerinde bir karar oldu. Bu konuda OMÜ Rektörü Sayın Yavuz Ünal ve SAMÜ Rektörü Sayın Mahmut Aydın konunun önemine dikkat çektiler.
Teknofest’in ulaşımı kolay, uçak pistinin olacağı ve geniş bir alanda yapılması lazım. Uçak pistinin gerekliliği ve Teknofest’in havacılık, uzay ve teknoloji festivali olduğunu hesaba kattığımızda en mantıklı konumun Samsun Üniversitesi’nin 19 Mayıs ilçesindeki Ballıca Kampüsü olacağını düşünmekteyim. Tabii ki etkinliğe bir yerde organize edilecek gibi bakmamalıyız. Belki de etkinlik birkaç ayrı yerde olacaktır.
Teknofest için tertip komitesi kurulmalı ve bu komite bütün siyasi partileri ziyaret edip bu festivalin siyaset üstü bir festival olduğunu anlatmalı ve herkesi dahil etmeli. Bütün okulların yarışmaya proje ile katılması sağlanmalı. 19 Mayıs tarihi iyi bir tarih, o tarihte olması çok iyi olur fakat o tarih çok yakın bir tarih. Bütün çalışmalar o tarihe yetişse bile üniversiteler açık olduğu için yurtlar kullanılamayacağı için konaklama sıkıntısı yaşanabilir.
Festivalin eylül ayında yapılacağı duyurulmuştu. Eylül ayının sonu beklenirse hem yağışlar başlayabilir hem de üniversiteler açılacağı için yurtlar dolu olacağı için konaklama sorunu yaşanacaktır. Bana göre en uygun tarih 30 Ağustos olacaktır. Hem bayramı hem de festivali birlikte kutlayıp bir şölene çevirebiliriz.
Yıllar önce Samsun’da Diş Hekimliği Kongresi yapıldı. Biz kongre Samsun’da yapılacak diye çok sevinmiştik fakat kongreye katılmak isteyen çok kişi konaklama sorunu yaşadı. Tanıdıklardan bana ulaşıp yer ayarlamamı isteyenler oldu. Bir otelci arkadaşla yer için görüştüğümde yerleri olduğu halde bize veremeyeceklerini söyledi. Nedenini sorduğumda “Siz bugün var yarın yoksunuz ama o tarihlerde benim sürekli müşterilerim var. Onlara yok diyemem,” demişti.
Samsun’da turizm belgeli otellerimizin yatak kapasitesi tahminim 6000 civarında. Bu kapasitenin en az yarısı normal müşteriye ayrılmış olacaktır. KYK yurtlarında ilçeler dahil 14.400, özel ve vakıf yurtlarında ise 4.040 yatak kapasitesi var. Misafirhanelerde de 1000 yatak olsa 22.000 civarı yatak kapasitesi ancak oluyor. Yine söylüyorum festivale ilgiye bakılınca burada en önemli sorunun konaklama olacağını düşünmekteyim. “Trafik sorununu da olur,” diyenler var. Trafik sorununu bir şekilde aşsak bile konaklama dikkate alınmalıdır. Festivale ilgi yoğun olursa ki olacağını ümit etmekteyiz o zaman misafirhaneler, oteller ve yurtlar bile yetmeyebilir. Böyle bir durumda konaklama için komşu il ve ilçeler bile değerlendirilebilir.
Facebook Yorum
Yorum Yazın