Gazeteci yazar Halis Özdemir, Türkiye'de siyasi partilere ayrılan milyarlık hazine yardımlarıyla emekliler arasındaki adaletsizliğe vurgu yaparken, partilere sağlanan milyarlık kaynakların yanında, emeklilere sadece çay ve simit düşmesinin, sosyal dengesizlik ve adaletsizlik sorunlarını da beraberinde getirdiğinin altını çiziyor. Özdemir bu köşe yazısında, hazine yardımlarının astronomik boyutlarda artmasına rağmen, emeklilerin yaşam şartlarının düşük seviyede kaldığını ve bu durumun toplum vicdanını sarsıcı olduğunu da vurguluyor. İşte Özdemir'in "Türkiye'nin Vicdanını Sarsan Adaletsizlik! Partilere Milyarlar, Emeklilere Sadece Çay ve Simit!" başlıklı o yazısı!.. |
Hani meşhur hesap vardı ya! Çay simit hesabı! İşte o hesap artık yok! Çünkü bir emekli dışarda bir çay, bir simit alamıyor! Emekli açlık sınırının altında yaşamaya çalışmaktadır?
Partilere astronomik hazine yardımı, Milletvekillerine emeklinin on katı emekli maaşı, şayet vekilse çifte maaş! Makam araçları ve makam odaları israfı tam gaz!, Almanya’nın nüfusu Türkiye ile nerede ise aynı, milli hasılası dört katımız! Bizim ise, makam araç sayımız Almanya’nın dört katı.
Alışılmış İSRAF ve savurganlık, haksız uygulamalar BEREKET’I yok ediyor!
Yeni Şafak'ta çıkan habere göre, 2022 yılında partiler; AK Parti 280.3 milyon, CHP 149.1 milyon, HDP 77.1 milyon, MHP 73.1 milyon lira hazine yardımı almıştı!
TBMM'ye sunulan 2023 bütçesinde, AK Parti’ye toplam 1 milyar 961.3 milyon lira, CHP’ye 1 milyar 43.9 milyon TL, HDP’ye 539.5 milyon TL, MHP’ye 511.5 milyon TL, İYİ Parti’ye de 459.2 milyon TL hazine yardımı yapılacak.
Ocak ayında ilk hazine yardımları partilerin hesabına yatacak. Ocak ayında AK Parti’ye 653.8 milyon, CHP’ye 348 milyon, HDP’ye 179.8 milyon, MHP’ye 170.5 milyon, İYİ Parti’ye ise 153.1 milyon lira hazine yardımı yapılacak. Bu yardımlar yılın ilk on günü içinde hesaplara geçecek.
Partilere hazine yardımı 2022’ye göre neredeyse üç katına yaklaşmakta! Bu da yetmez gibi, seçim dönemlerinde yardımlar artıyor. Kanuna göre, hazine yardımı yerel seçimlerin olduğu yıllarda normal tutarın 2 KATI, milletvekili seçimi yıllarında ise 3 KATINA çıkıyor. 2023 seçimlerine doğru gidilirken, Yüksek Seçim Kurulu’nca seçim kararının ilan edilmesini izleyen 10 gün içinde partilere yeni ödemeler yapılacak. Seçim kararının ilan edilmesiyle AK Parti’ye 1.3 milyar, CHP’ye 695.9 milyon, HDP’ye 359.7 milyon, MHP’ye 341 milyon, İYİ Parti’ye ise 306.1 milyon lira İLAVE hazine yardımı yapılacak. Böylece gelecek yıl AK Parti’ye toplam 1 milyar 961.3 milyon lira, CHP’ye 1 milyar 43.9 milyon TL, HDP’ye 539.5 milyon TL, MHP’ye 511.5 milyon TL, İYİ Parti’ye de 459.2 milyon TL hazine yardımı yapılacak.
Bu haber yazıda söze gerek duymadım! Merak ediyorum hangi parti böyle astronomik hazine yardımı olmaz! millete haksızlıktır, milletimiz buna rıza göstermez, milletin rıza göstermeyeceğini alamayız deyip milletin kasasına iade eder!? Hadi bakalım hangisi bu kadirşinaslığı yapacak?
Sadece bir soru soracağım!
Vatandaş olarak partilerin bu miktar da aldığı hazine yardımını HELAL ediyor musunuz?
Taşıtı olan vatandaşlardan deprem bölgesine destek olmaları için taşıt vergilerini iki defa ödemeleri istendi. Partilerimiz de aldıkları hazine yardımını deprem bölgesinde harcanmak üzere tahsis edemezler mi?
Ayrıca milletvekillerinin EMEKLİ MAAŞI + MİLLETVEKİLİ MAAŞI çift maaş almalarını da doğru buluyor musunuz? Helal olsun(!) yakışır diyormusunuz? Bu düzenlemeyi kendilerinin yapması, kendilerinin kanun çıkarması AYRICALIKLI uygulamalar ALDIKLARI ASTRONOMİK ve ayrıcalıklı MAAŞ ALMALARINI MEŞRU KILAR MI? Lütfen elinizi vicdanınıza koyun ve helal edip etmediğinizi merak ediyoruz?
Milletvekilliği MESLEK değildir! Parlemento da beş altı belki daha fazla dönem vekillik yapanlar var bunlar çift maaş almaktadır! Milletvekillerinin ayrıcalıklı ücretlendirmeleri adil midir? Bizdeki Milletvekilliği sosyal hakları gelişmiş hangi Avrupa ülkesinde mevcuttur? Acaba? Benimki sadece merakı mucip soru!
Türk-İş'in yayınladığı ankete göre Ankara’da yaşayan (İstanbul’da buna rahat yüzde 30 ilave yapabilirsiniz) dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 13.684 TL’ye, Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektriksu, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 44.573,3 TL olarak açıkladı. Yoksulluk sınırının 50 bin liraya dayandığı bir ortam da milletvekili emekli maaşları çok değildir. Diğer emekliler arasındaki makasın bu kadar açılmasını doğru bulmuyoruz. Emekliler özellikle SGK emeklileri Türk-İş’e göre AÇLIK sınırının altında yaşamaktadırlar. Bu durum sürdürülebilir yaşanabilir değildir!
SGK emeklileri milletvekili emekli maaşının yaklaşık 10 da biri nispetinde emekli maaşı almaktalar! Fark bu kadar olmamalıdır.
İşçi emeklileri pazara’ markete gidermemektedir! Emekliler ömürlerinin son dönemlerinde evlerine mahkum yaşamaktadırlar. Camilerin yanında cemaatin oturup sohbet ettiği çay ocakları vardır. Bir emekli vatandaşa sordum neden dışarda kenar da oturuyorsun diye! Verdiği cevap çok ilginç! “Beyefendi ora da oturunca masadakiler çay ısmarlıyor ben onlara ısmarlayamadığım için oraya oturmuyorum!” Emekli bir insanın hissettiği ezikliği düşünebiliyor musunuz?
Hikaye bu! Gelir dağılımında adaletsizlik devlete saygıyı azaltır. İsraf bereketi yok eder! Umarım başka şey yazmaya gerek yok!
Vesselam
Facebook Yorum
Yorum Yazın