Yukardaki başlık yeni atanan Tarım ve Orman Bakanı Sayın Vahit Kirişçi’ye ait. Bakan bunu böyle söyledi diye bu böyle değil, öyle olduğu için bakan böyle bir açıklama yaptı. Yani bu bilinmeyen bir şey değil malumun ilamıydı. Gerçi herkes bunun böyle olduğunu biliyor fakat iş icraata gelince durum değişiyor sanırım aksi takdirde bakan bunu açıklamak zorunda kalır mıydı?
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yeni çıkan bir destek ile ayçiçeği üretimine 4 ilin 7 ilçesinde daha destek verilecekmiş. Bu destekler nedir, ne kadardır bilemiyoruz. Kuvvetle muhtemel yetersiz de gelecektir ama hiç olmamasından iyidir.
Tarımda kendi kendine yetebilen bir ülke miyiz? Tarımın bütününe bakılırsa yani toplam üretime bakılırsa yeterliyizdir ama bazı ürünlerin ithalatı yapılıyor bunu hepimiz biliyoruz. Bu günün popüler gündemi buğday ve ayçiçek yağı. Buğday ithalatı bazıları için gündem konusu olsa da ithal edilen buğdayın işlenip ihracat yapıldığı göz ardı edilmemeli. Benim ise en çok et ithalatı zoruma gidiyor.
Bu ülke insanı işsizlik bu kadar tavan yapmışken ekilebilir alanlarını ekmiyorsa, bu ülke insanı işsizlik bu kadar yüksekken hayvancılık yapmıyorsa bir yerlerde bir şeyler yanlış yapılıyordur. Belki de yanlış bile yapılmıyordur çünkü yanlış yapmak için bile bir şeyler yapıp mesai harcamak gerekir.
Geçen gün ziraat işlerinden anlayan birisi ziyaretime geldi ve “Bu Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri ne işe yarıyor? Hiçbir şey yapmıyorlar. Çiftçi ve üretici kendi işini kendi görüyor, kendi planlamasını kendisi yapıyor. Madem öyle olacak bu kurumlar neden var? Kapatılsın bu kurumlar oraya aktarılan kaynak direk çiftçiye destek olarak verilsin daha iyi olur,” diyor.
“O kadar da değildir,” diyecektim ama demedim. Bilmediğim konuda bilen birisine ve işin içinde olduğu için canı yanmış, içi acımış birisine söz söylemek, lafıgüzaftır. Yani boş lakırtıdan ibarettir.
Bu yıl çok kar yağıyor. Eskiler, “Kar çok yağınca o yıl mahsul çok olur,” derlerdi. Yani kar bolluk ve bereketin habercisiymiş fakat bolluk ve bereketi görebilmemiz için ekilmedik yer bırakmamamız gerekir ama nasıl ekilecek? Evet bu mazot fiyatlarıyla, bu tohum fiyatlarıyla, bu gübre fiyatlarıyla ve bu elektrik fiyatlarıyla ekilmesi gereken yerler nasıl ekilecek?
İşte burada devlet bu işe ivedi bir şekilde el atmalı ve en azından bu sene için özel tedbirler ve destekler verilmeli. Çok üretim ucuzluk demek, çok üretim enflasyonun düşmesi demek. Çok üretmek hem işsizliği azaltır hem de ürettiğimiz ihtiyaç fazlası ürünleri ihraç edilip ülke ekonomisine katkı verilebilir. Yani tek çare üretim hem de her alanda çok üretim.
Facebook Yorum
Yorum Yazın