Karadeniz adeta kaynayan kazan gibi fokurduyor. Putin’in Kırım’ı ilhakı yetmedi Ukrayna’yı tamamen işgal edecek gibi. NATO, ABD ve Avrupa Birliği bu işgale karşı çıksa da Avrupa’nın doğalgaz konusunda Rusya’ya bağımlılığı AB üyesi ülkelerini çaresiz bıraktı ve geri adım atmalarına sebebiyet verdi.
Türkiye arabulucu durumunda ve Ukrayna’nın yanında duruyor. Normalde vicdan Ukrayna’nın yanında durmak gerekir derken reel politikçiler Rusya’ya ses çıkarmamayı uygun buluyor. Bu manada milliyetçi bildiğimiz Ümit Özdağ önderliğinde kurulan Zafer Partisi de reel politika mı yapıyor?
Türk milliyetçiliği çizgisinde siyaset hayatına başlayan ve umumiyetle sığınmacıların kendi ülkelerine dönmeleri gerektiğini vurgulayan politikalarda bulunan Zafer Partisi’nin dış politikaya yönelik tutumu dikkat çekiyor.
Ümit Özdağ gibi Türk milliyetçiliğinin sembol ismi olmuş bir siyasi kişilik Turancılık hakkında, Türk devletleri birliği hakkında ve işgal altındaki Türk yurtları hakkında daha da özele inersek Kırım ve Doğu Türkistan hakkında sessizliğe bürünmüş durumda.
Malumunuz Rusya-Ukrayna krizinde Türkiye aktif bir rol oynuyor ve Ukrayna’ya desteğini açıklıyor. Bu konuda geçtiğimiz günlerde Zafer Partisi Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sedat Timur bir açıklama da bulunarak Türkiye’nin Rusya-Ukrayna krizinde tarafsız kalması gerektiğini belirtti.
İster istemez insan kendisine soruyor Türk yurdu Kırım’ı işgal eden, Türk muhtar cumhuriyetlerinde çeşitli baskı ve asimilasyon politikaları uygulamaya devam eden, Türk devletlerini nüfuzu altına almaya çalışan ve dahası Türkiye’nin Suriye’deki en büyük rakibi konumunda olan Rusya ile Uygur Türklerine soykırım uygulayan Çin’e ses çıkarmayan ve bu devletlere karşı ilişkilerimizi korumamız gerektiğini söyleyen bir parti nasıl Türk milliyetçiliği çizgisinde politikayı benimsemiş olur?
Bu açıdan bakıldığında Zafer Partisi’nin dış politikada Vatan Partisi’nden bir farkı var mı? Görünen o ki fark yok. Vatan Partisi sol ideolojiyi benimsediğinden bu durumu yadırgamıyoruz ama Zafer Partisi’ni bu dış politikayı benimsemeye iten nedenler nelerdir? Bu duruma Zafer Parti’sinin netlik getirmesinde fayda var. Nitekim bu politika farklı soru işaretlerini de beraberinde getirecektir.
Milliyetçilik dediğimiz sadece sığınmacıları geri göndermek midir? İşgal altındaki Türk yurtları ve zulme uğrayan Türkler kapsam dışı mıdır? Bunlar merak edilmektedir. Başta da dediğimiz gibi reel politika diyorlar ise o zaman güçlü güçsüzü ezmeye, üzmeye ve sömürmeye devam edecektir. Ülkemizin milliyetçi olduğunu iddia eden partisi böyle davranırsa diğerleri ne yapmaz ki?
Facebook Yorum
Yorum Yazın