Son dakika haberi: Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında koronavirüsle ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Aşı çalışmalarıyla ilgili önemli açıklamalar yapan Özlü, maske-mesafenin hayatımızdan çıkması için en az bir sene daha geçmesi gerektiğini belirtti.
Son dakika haberi: Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında koronavirüsle ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Özlü'nün açıklamalarından satır başları:
ÇİN AŞISI GÜVENLİ Mİ?
Ülkelerin marka değerleri var. Marka değerleri üzerinden aşının kalitesi belirleniyor. Bu doğru bir yaklaşım değil.
Çin aşısının çok defa test edilmiş güvenli bir yöntemi var. Çok tereddüt etmeye gerek yok. Her zaman yan etki yaşanabilir ama bu çok düşük bir ihtimal.
Sinovac çok uzun bir süredir aşı üretiyor. Bu anlamda endişelenecek bir durum yok..
Aşı olmak risk taşıyabilir ancak aşı olmamak çok daha büyük bir tehdit taşıyor.
YERLİ AŞI BEKLENMELİ Mİ?
Türkiye'de aşı çalışmalarında umutlandıran sonuçlar geliyor. İnşallah onları da uygulamaya koyarız. Bütün dünyada ülkeler ekonomik, sağlık ve psikolojik anlamda bunalımda o yüzden aşı seçme gibi bir lüksümüz yok.
"GRİPLE KORONAVİRÜS AYNI DEĞİL"
Bir tane grip vakası yok. Şu an hiç gribe rastlanmıyor. Gribi durdurmak için bu önlemler yeterli. Koronavirüsle gribin farklı olduğunu gördük. Bu bir grip değil. Grip gibi basit bir hastalık değil.
AŞI ÇOK HIZLI MI GELİŞTİRİLDİ?
Çok hızlandı süreç. Bazıları onu söylüyor ya. Bir senede aşı mı üretilir, demek ki şu ülke veya şu firma bunu önceden biliyordu, hazırlığını yaptı da salgından sonra hemen piyasaya verdi gibi komplo teorileri kuruyorlar. Oysa hiç öyle değil. 31 Aralık'ta Dünya Sağlık Örgütü bir virüsten bahsetti, 7 Ocak'ta tanımlandı. Sonra aşı çalışmaları başladı.
"ÜRETTİĞİMİZ AŞIYI KULLANIYORUZ"
Aşıyı geliştiren sadece bir ülke veya firma olsaydı o zaman komplo teorileri tutarlı olurdu ama birçok ülkede var. 200 aşı var. Türkiye de aşısını üretti. Şu anda biz ürettiğimiz aşıyı kullanıyoruz.
MASKELERİ NE ZAMAN ÇIKARIRIZ?
Bir yılı tamamlıyor artık pandemi. Daha önce elimizde olmayan bir güç başladı; aşı var. Bundan önce korunmak için kaçıyorduk. Ama şimdi ilk defa kendimizi korumak için silahımız var. Bunun mücadelede oldukça önemli katkı sağlayacağına inanıyorum. Ama sihirli değnek değmiş gibi birdenbire her şey düzelecek diyemeyiz. Zaman alacak aşılama. Türkiye'de 40-50 milyon insanı aşılamamız gerekiyor ki pandemiyi bitirelim. Aşılananların da bağışıklık hale gelmesi 1,5-2 ayı alacak.
Sizin korunmanız hasta olmanızı engeller ama bulaştırmanızı engelleyebilir. Siz aşı olunca sizin için sorun bitecek ama toplumda aşı olmayanların hastalıktan korunabilmesi için en az yüzde 60-70'in aşılanması gerekiyor. 2021 sonuna kadar maske ve mesafeyle yaşayacağımızı düşünüyorum. 2021'in yazına da daha rahat gireceğimizi düşünüyorum.
14 VEYA 28 GÜN TAM KAPATMA ETKİLİ OLUR MU?
Tabii ki tam kapatma işe yarar. Salgını durdurabilirsiniz. Ama bunun yapılabilir olup olmadığı bizim alanımız dışı bir konu. Kamu yönetimi toplumsal sonuçları da dikkate alarak böyle bir kararı verir, vermez. Onu bilemiyorum. Ama sağlık açısından bakarsanız bu en baştan beri masada olan seçeneklerden bir tanesi.
Bunların hepsi konuşuldu, tartışıldı, dile getirildi. Her uzman kişi kendi uzmanlık alanından ifade etti.
Böyle bir şey şu anda yok. Çin yaptı bunu. 1,5 milyon nüfusu var sadece 33 milyon nüfuslu eyaletinde yaptı ve durdurdu süreci. Ama oradaki uygulamayı yapabilen bir başka ülke yok. Avrupa'da da Amerika'da da vaka sayıları çok yüksek. Brezilya, Hindistan, Rusya vesaire hep böyle. Total kapatma yapan hiçbir ülke yok.
Tam kapatma işe yarar ama hayata geri döndüğünüzde her şey başlıyor. Çin'e gittiğinizde karantinaya alıyor, ondan sonra içeri alıyor sizi.
Kaynak:Haber7
Yorum Yazın